Stress kan orsaka diarré

Stress är en naturlig reaktion när vi stöter på en utmaning eller yttre hot. Lite stress är bra då det hjälper oss att fokusera och prestera bättre. Men långvarig stress utan tid för återhämtning är skadligt.


Stress kan leda till en rad olika symtom, inklusive mag- och tarmproblem såsom diarré. I denna artikel går vi igenom orsaker och symtom vid stress-orsakad diarré.

Symtom

Diarré kännetecknas av lös avföring. Det är inte en sjukdom men snarare ett symtom på att något inte står rätt till. Kramper och smärtor i magen och förlorad tarmkontroll är förknippat med diarré. 

Diarré kan även vara akut eller kronisk. Akut diarré varar i några dagar medan kronisk diarré i flera i flera veckor. Om du drabbas av kronisk diarré bör du kontakta läkare för att utreda orsaken.

Orsaker

Alla människor drabbas av diarré under sin livstid. Orsakerna kan dock variera. Nedan följer vanliga orsaker:

 • Stress, ångest eller oro
 • Läkemedel
 • Matförgiftning
 • Matallergier
 • Glutenintolerans, celiaki
 • Irritable bowel syndrome, IBS
 • Mag- eller tarmcancer

Stressdiarré

Stress och ångest kan orsaka diarré, även kallad stressdiarré. 

När vi är stressade frisätter kroppen stresshormoner som ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket. Hjärnan sänder också signaler till mag- och tarmkanalen genom sympatiska nervsystemet, vilket känns som fjärilar i magen. 

Mag- och tarmkanaler reagerar på dessa signaler genom att frisätta sina egna hormoner. Hormonerna påverkar tarmarnas rörelse; magen och tunntarmen rör sig långsammare medan tjocktarmen rör sig snabbare. Kroppen gör detta för att göra sig av med skadliga toxiner. Men bieffekten av detta är diarré. 

Om din diarré är orsakad av stress kan du uppleva något eller några av följande symtom:

 • Huvudvärk
 • Muskelspänningar
 • Trötthet
 • Rastlöshet
 • Lättirriterad
 • Känna dig överväldigad
 • Nedstämdhet eller deprimerad
 • Sömnproblem

Behandling

Vid stressdiarré behöver du behandla de fysiska symtomen och stressen som gav upphov till magproblemen.

Behandla diarré

Vätska: Vid diarré förlorar du mycket vätska. Därför är det viktigt att du får i dig vätska. Drick vatten regelbunden under hela dagen. Komplettera gärna med vätskeersättning för att få i dig elektrolyter som gått förlorad vid toalettbesök. En del fruktjuicer och soppor innehåller kalium och natrium.

Skonsam mat: Mat såsom kokt ris, kyckling soppa och pasta är skonsamt för magen och ett bra sätt att få i dig vätska. Undvik starkt kryddad mat som kan förvärra eller förlänga besvären.

Läkemedel: Du kan köpa receptfria läkemedel som minskar tarmrörelser. Dock är de inte lämpliga för små barn eller att använda under en längre period. 

Behandla stress

Kronisk stress är ohälsosamt. Tack o lov finns det flera åtgärder du kan ta till för att minska stressen:

Identifiera stressorerna. Vad ligger bakom stressen? Det är viktigt att identifiera när och vad som gör dig stressad. Tänk tillbaka på situationer som gjorde dig stressad och skriv ner dem i en dagbok eller journal. Varje gång du är stressad ska du skriva ner det och vad som gjorde dig stressad. 

Livsstil: Se till att äta en balanserad kost och rör på dig regelbundet. Fysisk aktivitet gör dig med motståndskraftig mot stress och gör att du hanterar stress bättre. En hälsosam livsstil innebär också att sluta röka, minska alkoholkonsumtion och få tillräckligt med bra sömn.

Avslappning: Yoga, meditation, andningsövningar och andra avslappningsövningar gör att du känner dig lugn. 

Prata med någon: Att få prata ut med någon kan kännas skönt och avslappnande. Prata med en nära vän eller familjevän. Genom att prata får du sätta ord på dina tankar och känslor. 

Psykoterapi: Du kan få professionell hjälp av en psykolog. En psykolog kan hjälpa dig att identifiera dina stressorer och får dig att tänka och agera på ett sätt som lindrar stressen.