Turistdiarré – så skyddar du dig

Dålig handhygien, förorenat vatten, oskalad frukt och rå mat. Orsakerna till att du får turistdiarré under utlandsresan är många. Här går vi igenom tips på hur du undviker turistdiarré och vad du kan göra när olyckan är framme.


En av de vanligaste hälsobesvären när man resen utomlands är att få besvär med lösmage, så kallad turistdiarré. Risken att få turistdiarré är större i länder med dålig vatten- och livsmedelshygien. Besvären går oftast över inom fyra dagar. 

Symtom

Symtom vid turistdiarré kan vara något eller några av följande:

 • Diarré
 • Feber
 • Magknip
 • Illamående
 • Kräkningar

Orsak

Turistdiarré orsakas till största del av bakterier, främst E.coli bakterien ETEC (Enterototoxigenic E.coli). Även virus och parasiter kan ge upphov till turistdiarré, men är betydligt ovanligare. Dock orsakar parasiter mer långvariga infektioner.

Förebyggande tips

E.coli bakterier kan hittas i förorenat vatten, oskalad frukt och rå mat. Även dålig handhygien är en vanlig orsak till turistdiarré. Det finns mycket du kan göra för att minska risken av att drabbas av turistdiarré.

 • Ta kapslar innehållande mjölksyrebakterier (probiotika) några dagar innan resan.
 • Ha god handhygien. Tvätta händerna regelbundet och använd handsprit.
 • Drick vatten förseglat i flaska, undvik isbitar.
 • Ät mat som är genomstekt eller kokt.
 • Ät frukt och grönsaker som kan skalas.
 • Undvik opastöriserade mjölkprodukter.
 • Undvik mat från gatukök.
 • Skippa hotellbuffén.

Behandling

Som med vilken magsjuka som helst är det viktigt att ersätta den vätska du blir av med för att undvika att drabbas av vätskebrist. Vatten, te och vätskeersättning med salt är bra ersättningar som kan intas i små mängder åt gången.

Mindre och riktigt små barn är extra känsliga för att förlora vätska, vuxna klarar detta mycket bättre. Det är därför viktigt att ge barn ersättning redan från början för att på så vis kunna försäkra sig om att barnet inte drabbas av vätskebrist.

Vuxna och barn över tolv år kan ta receptfria läkemedel för att minska diarréerna, vilket kan påskynda tillfrisknandet.

I vissa fall kan man ha blivit så pass sjuk att kroppen inte på något sätt kunnat behålla vätska. Man kan då behöva åka in till sjukhuset för att få hjälp med att återställa vätskebalansen.

När ska du söka vård?

I de allra flesta fall behöver du inte söka vård om du har fått turistdiarré. Men om du har mycket besvärliga magsmärtor eller om du kräks okontrollerat i mer än ett dygn bör du söka vård.

Om du tror att ett litet barn fått magsjuka i form av turistdiarré ska du aldrig tveka på att söka vård.

Varningssignaler på när det är viktigt att komma till sjukhus är om du känner dig väldigt trött och svag, har blod i avföringen eller mycket hög feber och frossa.

Det kan även vara en god idé att kontakta den svenska sjukvårdsrådgivningen om du befinner dig på resande fot, de kan då snabbt ge råd om du borde söka vård eller inte.

Börja äta igen

När du återhämtat dig från magbesvären bör du börja äta igen. Ät gärna små portioner och välj mat som är skonsam för magen, till exempel nyponsoppa, blåbärssoppa, kokt fisk, vitt bröd, salta snacks och vitt ris. 

Undvik fiberrik och starkt kryddad mat, samt kaffe. 

Recept på vätskeersättning

1 liter vatten

6 teskedar strösocker

Halv tesked salt

Du kan koka vattnet innan du tillsätter socker och salt för att försäkra dig om att vattnet är rent.