Ät långsammare och må bättre

Det är snart lunchdags och du är vrålhungrig. Men ett viktigt ärende står på schemat och det är bråttom. Panik! Du slänger i dig din matlåda och springer iväg. Några minuter senare kommer magknipen - det gör ont och magen känns uppsvälld. Känner du igen dig?


Om du svarade ja på den frågan är det dags att varva ner och äta långsammare. Att äta för snabbt kan leda till magsmärtor och gaser, som inte känns så trevligt. Men värre än så, det kan även leda till hjärtproblem, diabetes, stroke och viktproblem.

Magen måste jobba mer

När du äter för snabbt tuggar du inte maten tillräckligt mycket. Större matbitar (och mer luft) sväljs och magen måste jobba mer för att bryta ner födan. Detta sätter stor press på magen med magsmärtor och gasbildning som följd.

Äta för snabbt påverkar vikten

Det tar ungefär 20 minuter för hjärnan att registrera mättnadssignalerna. Personer som äter för snabbt äter ofta för mycket eftersom mättnadssignalerna inte hunnit nå hjärnan, vilket leder till viktökning. Att äta långsammare är därför rekommenderat om man inte vill gå upp i vikt och drabbas av viktrelaterade sjukdomar.

Ökad risk för sjukdomar

En japansk studie visade att personer som äter för snabbt löper större risk att utveckla metabola sjukdomar. Studien omfattade 642 män och 441 kvinnor med en medelålder på 51.2 år. Vid tidpunkten led ingen av metaboliska sjukdomar. Deltagarna delades in i tre grupper baserat på hur snabbt de åt, långsamt, normalt eller snabbt.

Efter fem år undersöktes deltagarna för olika hälsoproblem. 11.6% av snabbätarna hade utvecklat metaboliska problem, jämfört med 6.5% för de som åt i normal takt och 2.3% för de långsamma ätarna.

– När man äter för fort  tenderar man att inte känna sig full och sannolikheten att äta för mycket ökar. Att äta för fort leder till att glukosnivåerna fluktuerar, vilket i sin tur påverkar insulinresistens, säger Talayuki Yamahi, kardiolog vid Hirosimas universitet i Japan.

Metaboliska problem, kombinerat med stor viktuppgång, kan på sikt ge upphov till hjärt-kärlproblem, diabetes och stroke.