Förstoppning: myter, huskurer och de senaste rönen

Förstoppning kan ha flera orsaker. Det kan komma som följd av en sjukdom eller vara en biverkning av läkemedel. Men förstoppning orsakas också av din livsstil.


Förstoppning innebär en svårighet att tömma tarmen och definieras ofta som att tömma tarmen färre än tre gånger i veckan. Förstoppning är inget ovanligt och med det kommer många myter om huskurer och farliga laxermedel. Som till exempel att användning av laxermedel under en lång tid kan försämra tarmens normala funktion.

Laxermedel – lyssna på din läkare

I en ny granskning i tidskriften JAMA visar forskare att långsiktig användning av laxermedel inte är farligt för tarmens funktion så länge man håller sig till läkemedlets ordination. Om man däremot överanvänder laxermedel i flera år finns det risk att skada ändtarmens muskler och nervsystem.

Fiberrik kost – när ger det effekt?

När det gäller myter kring huskurer är det viktigt att tänka på varför du har förstoppning för att hitta rätt hjälpmedel för just dig.

Livsmedel som hjälper vid förstoppning

Fiberrik kost och att dricka mer vatten kan hjälpa vid förstoppning.

Förstoppning orsakas ofta av att du får i dig för lite fiber i din kost. Livsmedel med mycket fiber som kan hjälpa är fullkornsbröd eller bönor.

Andra exempel som ofta rekommenderas vid förstoppning är torkad frukt som plommon, nötter och grönsaker. Dessutom finns fibertillskott att köpa på apoteket.

Om din förstoppning orsakas av underliggande nervproblem eller muskelskada kan det vara bättre att minska på fiberintaget.

Kost att undvika vid förstoppning

Livsmedel som istället kan vara boven vid förstoppning är:

  • vitt ris
  • omogna bananer
  • te
  • ost
  • choklad

Det kan räcka med att undvika dessa livsmedel för att din förstoppning ska försvinna.

Bovar vid förstoppning

Livsmedel som kan vara boven vid förstoppning är omogen banan, vitt ris, te, ost och choklad.

Vatten och fysisk aktivitet

En annan vanlig anledning till förstoppning är att du dricker för lite vatten. Testa att dricka ett stort glas vatten innan du går och lägger dig och ett glas till när du vaknar för att få igång tarmsystemet.

Sist men inte minst är träning ett viktigt hjälpmedel vid förstoppning. När du rör på dig får tarmarna en kickstart och börjar arbeta för att så småningom tömma tarmen.

Om din förstoppning fortsätter under lång tid eller du märker symtom som blod i avföringen, viktminskning eller kraftig smärta i magen bör du söka vård.