Magont hos bebis

Det är vanligt att spädbarn har ont i magen. Deras tarmsystem är nämligen inte helt utvecklat än. Ibland kan dock magvärken bero på kolik eller mjölkallergi.


Hur vet jag att barnet har ont i magen?

magont hos bebisEtt barn kan skrika av många anledningar. Det är deras sätt att kommunicera.

Vanliga orsaker till skrik är:

  • Att de är trötta
  • Blev rädda
  • Är hungriga
  • Har en blöt blöja
  • Vill ha närhet

Men om barnet inte slutar skrika trots att du har fyllt alla dessa behov ovan kan skriket bero på magont. Skriket låter då också annorlunda.

Magont – vanligt hos små barn

Magont kännetecknas genom att skriket ändrar karaktär. Magont behöver dock inte innebära kolik. Magont är väldigt vanligt hos bebisar eftersom magen och tarmen inte är riktigt färdigutvecklad i början.

Symptom på magont är att barnet inte har slutat skrika trots alla grundläggande behov är täckta. Andra symptom är att magen är spänd och att barnet pruttar mycket.

Ett lätt tryck mot magen kan hjälpa. Lägg barnet mot din axel. Få barnet att rapa efter mat.

Kolik – kontakta BVC vid misstanke

Om barnet skriker regelbundet varje dag utan att kunna bli tröstat kan det ha kolik. Skriken håller i sig i flera timmar och kommer oftast på kvällen.

Andra symptom är att barnet drar upp sina knän mot magen, att magen är spänd och att den bullrar av gaser.

Det är vanligast att kolik kommer när barnet är två till tre veckor gammalt. Om du misstänker kolik ska du ta kontakt med din barnavårdscentral för diagnos och behandling. Ibland kan kolik också förväxlas med mjölkallergi.

Behandling vid kolik kan vara droppar som du köper på ett apotek, magmassage och lugn och ro. Men det är viktigt att utesluta andra diagnoser.