Enkla tips som minskar uppsvälld mage

Uppsvälld mage beror på ansamling av gaser i mag- och tarmkanalen. Med följande tips kan du snabbt bli av med problemet.

Tre flaskor med eteriska oljor


Ta en promenad

Fysisk aktivitet får tarmen att röra på sig, vilket kan lätta på trycket i magen. Att få tarmarna i rörelse är särskilt viktigt för personer med hård mage. En promenad runt kvarteret är ett snabbt och enkelt sätt att minska en uppsvälld mage.

Pröva yoga

Vissa yogapositioner kan positionera musklerna i buken på ett sätt som frigör gaser från mag- och tarmkanalen. Barnets position, glada barnet och knäböj kan lätta på trycket i magen. 

Pepparmyntsolja i kapsalar

Dålig matsmältning och gaser i magen kan lindras med hjälp av pepparmyntsolja. Pepparmyntsolja i kapslar marknadsförs ofta för att behandla IBS-symtom. Men personer utan IBS kan använda pepparmyntsolja för att behandla uppsvälld mage.

Pepparmynta får musklerna i magen att slappna av. Avföring och gaser kan då lättare passera.

Kapslar som lindrar gasbesvär

Kapslar med verkningsämnet dimetikon hjälper mot gaser i tarmen. Bäst effekt får du efter några dagars användning. Kapslar med dimetikon kan du köpa receptfritt på apotek och online. Läs bipacksedeln noggrant före användning.

Bukmassage

Att massera buken kan få tarmarna i rörelse. Massera buken så att rörelserna följer tjocktarmen. 

Följ dessa steg när du masserar buken för gaslindring:

  • Placera händerna ovanför högra höftbenet.
  • Med ett lätt tryck, gnid i en cirkel upp mot högra bröstkorgen.
  • Gnid tvärs över buken mot vänstra höftbenet.
  • Fortsätt att gnida ner mot vänstra höftbenet.
  • Upprepa.

Om massagen ger upphov till smärta ska du sluta omedelbart.

Eteriska oljor

Eteriska oljor består av flyktiga kemiska ämnen från växter som avdunstar i rumstemperatur. Oljorna har blivit populära inom hälsa och skönhet. Studier har visat att eteriska oljor lindrar symtom vid IBS såsom uppsvälld mage och buksmärta.

Innan du börjar använda eteriska oljor bör du rågöra med en läkare eftersom oljorna kan vara toxiska och påverka mediciner.

Ta ett varmt bad

Ett varmt bad kan lindra buksmärtor. När du känner dig avslappnad och mindre stressad lättar trycket i magen. 

Mer fibrer

Fibrer hjälper mot hård och uppsvälld mage. Fibrer finns bland annat i fullkornsprodukter, grönsaker och frukt. Om du vill börja få i dig mer fibrer ska du börja långsamt. Det kan ta tid för kroppen att anpassa sig till en fiberrik kost. För mycket fibrer kan få motsatt effekt. 

Undvik tuggummi

Varje gång du sväljer åker luft ner i magen som kana orsaka uppsvälldhet. Tuggummi innehåller även sockeralkoholer som hos vissa kan leda till gaser i magen. 

Drick kranvatten 

Läsk och andra kolsyrade drycker innehåller gaser som samlas i magen. Koldioxiden i kolsyrade drycker gör att det bubblar i magen. Detsamma gäller sötningsmedel. Genom att dricka vanligt kranvatten undviker du dessa problem. 

Ät ofta men små portioner

Att äta stora portioner ger upphov till gaser i magen. Du kan undvika detta genom att äta små portioner men oftare under dagen. Mag- och tarmkanalen får då arbeta kontinuerligt. 

Försök även att äta långsamt. Sannolikheten att svälja luft är större om du äter snabbt. 

Probiotika

Vår tarmflora har en avgörande roll för hur magen mår. Tarmfloran består av triljoner bakterier fördelat på ett hundratal bakteriestammar. Den stora variationen av stammar säkerställer att magen och tarmarna mår bra. 

Probiotika består av goda bakteriestammar som vi har nytta av. Att ta probiotika kan hjälpa mot olika typer av magbesvär. 

Du kan få i dig probiotika på olika sätt. Mat såsom yoghurt, syrade grönsaker och livsmedel berikade med probiotika går att köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Probiotika finns även som kosttillskott som du kan köpa på apotek eller hälsobutik.