Mensvärk

Mensvärk drabbar hälften av alla kvinnor som har mens och tio procent av dessa har så svåra smärtor att de blir sängliggande. Mensvärk är inte farligt men gör ont och är obehagligt. Det finns många sätt att lindra mensvärk, några enkla tips är att lindra med värme, motion, sex och smärtstillande tabletter.


Mensvärk

Mensvärk – så känns det

Mensvärk känns oftast som smärta i nedre delen av magen och i ljumskarna. Smärtan kan även stråla ut mot ryggen och ner mot låren.

En del kvinnor drabbas även av illamående, huvudvärk, kräkningar och diarré.

Mensvärken är som värst dagen innan mens och samma dag som mensen börjar. Sedan brukar den trappas ner. En del har dock kraftig mensvärk under hela menstruationen.

Vem drabbas?

Mensvärk drabbar oftare yngre kvinnor. Ofta brukar mensvärksmärtorna lindras efter att du har fött barn.

Mot värk – egenvård

Du kan försöka lindra mensvärken med värme. Använd en värmedyna eller en flaska med varmt vatten inlindat i en handduk och ha den på magen. Det kan kännas bättre.

Motion kan lindra, gå en promenad eller rör på dig. Det finns dock delad forskning på hur mycket motion hjälper men det kan vara värt att pröva.

Även orgasm är bra mot mensvärk. Orgasm gör nämligen att livmodern slappnar av och arbetar då inte lika intensivt vilket orsakar smärtan.

Om det gör väldigt ont kan du pröva att ligga ner med knäna uppdragna.

Mot värk – läkemedel och behandling

Receptfria smärtstillande läkemedel som antingen innehåller ibuprofen eller paracetamol. Vid svåra menssmärtor kan du få medicin utskrivet av läkare. P-piller och hormonspiral kan också lindra mot mensvärk.

En alternativ metod till smärtlindring är akupunktur.

Detta orsakar mensvärk

Slemhinnan i livmoderns blir tjockare under ägglossning, för att ett befruktat ägg ska kunna stanna kvar där, men om det inte sker någon befruktning måste kroppen göra sig av med denna tjocka slemhinna. Livmodern stöter då ifrån sig slemhinnan med kraftiga sammandragningar och det är då det gör ont. Ibland jobbar livmodern så hårt att den kan krampa.

Mensvärk vid ägglossning

Under ägglossningen så lossnar ett mognat ägg från äggstocken och vandrar genom äggledaren ner till livmodern. En del kvinnor kan känna av detta som mensvärksliknande smärta. Detta på grund av den lilla blödning som uppstår när ägget lossnar från äggstocken. En del kan till och med få en liten blödning.

Ägglossningen kan även påverka psyket. En del kvinnor kan bli trötta och irriterade, andra kan må jättebra och få en större sexlust.