Förstoppning
Förstoppning beror oftast på att du har druckit för lite eller ätit för lite fibrer. Lindra förstoppning med regelbundna toalettvanor och äta fiberrik mat.
Vad är förstoppning?
Ett annat begrepp för förstoppning är ”hård i magen”; det vill säga, man har svårt för att tömma tarmen.
Toalettvanorna varierar från individ till individ. Vissa tömmer tarmen två till tre gånger per vecka andra två till tre gånger per dag. Alla dessa variationer är normala. Men man brukar säga att om du tömmer tarmen färre än tre gånger i veckan, avföringen är hård och svår att tömma, så har du förstoppning.
Symptom vid förstoppning – inte bara stopp i tarmen
Om du är förstoppad har du svårt att tömma tarmen och avföringen är hård och svår att få ut. Men du kan även uppleva andra symptom.
- Magen är utspänd
- Magont
- Ont i ändtarmsöppningen när du bajsar
- Känns som att tarmen inte tömts efter att du varit på toaletten
Vid långvarig förstoppning kan du även känna:
- Illamående och förlorad matlust
- Sprickor i ändtarmsöppningen gör att det blöder lite
- långvarig förstoppning kan leda till hemorrojder
Orsaker till förstoppning
Tillfällig förstoppning
I allmänhet är förstoppningen av tillfällig natur och helt normalt. Den kan orsakas av att du byter klimat eller att jobbet har varit extra stressigt eller att det finns något annat orosmoment med i bilden.
Under menstruationsperioden förekommer det ganska ofta att kvinnan får en tillfällig förstoppning.
För lite vätska eller fibrer
Förstoppningen kan också vara av mer långvarig natur. I sådana fall kan orsaken vara att du dricker för lite eller att du äter för lite fiberrik kost.
Läkemedel kan orsaka förstoppning
Vissa typer av läkemedel kan ge upphov till förstoppningsbesvär. Det gäller till exempel sådana som innehåller:
- Kodein
- Morfin
- Järn (till exempel järntillskott)
- läkemedel mot psykiatriska sjukdomar
- blodtryckssänkande
- syrahämmande läkemedel för känslig mage
Det viktigaste rådet när det gäller läkemedel är att du – om du misstänker att förstoppningen beror på ett nytt läkemedel du fått – kontaktar din vårdcentral eller den läkare som skrev ut receptet.
Långvarigs stress
Långvarig stress kan orsaka inflammation i mag-tarmkanalen och leda till förstoppning.
Hormonförändringar
Hormonella förändringar kan göra dig hård i magen och förstoppad. Det är vanligt i samband med till exempel graviditet eller under vissa perioder av menstruationscykeln.
Äldre personer kan dricka mindre
Äldre människor känner inte alltid törst på samma sätt som yngre. Det kan därför vara så att man då har fått i sig för lite vätska som i sin tur är orsaken till förstoppningen.
Stillasittande
Alltför mycket stillasittande kan också vara en orsak till förstoppning.
Sjukdomar
Vissa sjukdomar kan ge förstoppning som symptom. Till exempel är förstoppning vanligt vid IBS men då växlar ofta symptomen mellan förstoppning och diarré. Oro och stress kan också ge symptom i mage och tarmsystem som förstoppning.
Är förstoppning farligt?
I de flesta fall går förstoppningsbesvären över av sig själv eller om du ändrar din kost eller dricker mer. Det är inte särskilt vanligt att förstoppningen är tecken på någon allvarlig sjukdom.
Förstoppning kan leda till hemorrojder
Långvarig förstoppning kan leda till att man får hemorrojder: Svullnader i ändtarmens mynning, som kan brista och blöda. Botemedlet kan i sådana fall vara att man ändrar sina kost- och dryckesvanor.
Då bör du söka vård
Det finns givetvis situationer när det kan finnas anledning att uppsöka vårdcentralen för en undersökning. Har du haft en långvarig förstoppning som har varat under mer än en vecka utan någon synbarlig tillfällig orsak kan det finnas skäl att söka vård.
Du bör dessutom söka vård om förstoppningen inträffar samtidigt som du:
- Börjar minska i vikt
- Får blod i avföringen
- Får kraftig smärta i ryggen
Behandling vid förstoppning
Det går inte att bota förstoppning med läkemedel. Däremot finns det mycket du kan göra på egen hand. Ett gott råd är alltid att gå på toaletten när behov uppstår och inte försöka hålla sig. Det kan vara ett bra sätt att motverka förstoppning och kan annars förvärra symptom om du redan har lätt förstoppning. Det finns en hel del huskurer mot förstoppning som du kan pröva.
Mat vid förstoppning
I de flesta fall motverkas besvären med ändrade levnadsvanor. Till exempel att dricka mer vatten, även om du inte är törstig. Att dricka mer är särskilt viktigt bland äldre personer som inte känner av törst på samma sätt som yngre personer. Bra mat vid förstoppning är fiberrik och lösande mat såsom grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och messmör.
Ät mindre vitt ris, te, blåbär och produkter med mycket vitt mjöl.
Rör på dig
När du är fysiskt aktiv ökar tarmens rörelser. Se därför till att röra på dig varje dag.
Laxermedel och lavemang
I vissa fall kan det vara motiverat att tillfälligt använda laxerande medel för att lindra förstoppning. Det finns i olika former som förs in via ändtarmen, antingen som en lösning (mikrolavemang) eller så kallade stolpiller. Laxermedlet verkar redan efter några minuter, vanligen.
Det finns även mjukgörande laxermedel som gör avföringen mjukare och lättare att tömma, som kallas bulkmedel. Bulkmedel kan du lösa upp i vatten och dricka eller blanda i maten. Det innehåller fibrer och ska kombineras med att dricka extra vatten så att bulkmedlet har rätt effekt.
Så kallade tarmretande laxermedel ökar tarmens rörelser och leder oftast till att du tömmer hela tjocktarmen, inte bara ändtarmen. Det finns också i form av lavemang eller stolpiller.
Operation – mycket ovanligt
Det är mycket sällsynt att man använder operation som ett medel för att bota förstoppning. Det är bara om det skulle visa sig att tjocktarmen inte fungerar längre som det blir aktuellt.