Prebiotika och probiotika – vad är skillnaden?

Du är vad du äter brukar man säga. Men mer korrekt är: du är vad du matar de biljoner bakterier som lever i din mag-tarmkanal. De små mikroorganismerna utgör 1-2 kg av kroppsvikten och har en viktig roll vid matsmältningen och vårt välbefinnande.

Två glas med yoghurt och hallon.


En god hälsa utgår från magen – och en frisk bakterieflora i magen har en central del i det. Det finns två sätt att bibehålla en frisk bakterieflora – att ge bakterierna föda (prebiotika) och att öka mängden goda bakterier (probiotika).

Vad är prebiotika?

Mår bakterierna bra, mår du bra. Det är därför viktigt att mata de probiotiska bakterierna ordentligt med föda. Prebiotika är komplexa kolhydrater (fibrer och stärkelse) och fungerar som föda åt bakterierna i mag- och tarmkanalen. Prebiotika stimulerar bakterietillväxt och håller immunförsvaret i trim.

Du kan få i dig prebiotika via kosttillskott men finns naturligt i flera livsmedel:

  • Valnötter
  • Mörkchoklad
  • Lök, vitlök, purjolök,
  • Kronärtskocka
  • Broccoli
  • Vetegroddar
  • Banan – gärna omogen
  • Kiwi
  • Havregryn

Vad är probiotika?

Probiotika är bakterier som lever i mag- och tarmkanalen. Det finns uppemot 1000 olika bakteriearter, men bakteriefloran består till största del av ett 40-tal arter.

Du kan få i dig probiotika via kosttillskott, men finns naturligt i flera livsmedel:

  • Kefir – jäst ko- eller getmjölk
  • Grekisk yoghurt
  • Surkål
  • Kimchi
  • Oliver
  • Misosoppa
  • Kombucha
  • Vissa ostsorter – gouda, cheddar, mozarella, Keso, brie
  • Juicer med tillsatt bakteriekultur

Probiotika som kosttillskott – att tänka på

Personer som genomgått antibiotika behandling bör få ett tillskott av probiotika. Antibiotika dödar inte enbart onda bakterier, antibiotika dödar även de goda bakterierna.

Det är därför viktigt att inte äta probiotika samtidigt som antibiotikabehandlingen – vänta ett par timmar. Antibiotikan tar nämligen kål på de probiotiska bakterierna.

Undvik probiotika tillskott som endast innehåller en bakterieart, välj probiotika med ett bredare spektrum. Ett överskott av en bakterieart skapar obalans i bakteriefloran.

Risker med probiotika

Probiotika är för det mesta helt ofarligt. Vi mår snarare bättre av att få i oss tillräckligt mycket goda bakterier. Men som allt annat finns det risker.

Gaser och uppsvälld mage

Den vanligaste biverkningen när man får i sig mycket probiotika genom kosttillskott. Det är inte klarlagt varför vissa drabbas av gaser men problemet brukar gå över efter några veckors användning av probiotikatillskott. För att minimera risken bör du börja med låg dos och successivt öka. På så sätt får mag- och tarmkanalen tid att vänja sig.

Huvudvärk 

Probiotika innehåller aminer. Aminer är en grupp organiska ämnen som kan sätta igång centrala nervsystemet, påverka blodflödet och orsaka huvudvärk. 

Ökade histaminhalter

En del bakteriearter kan producera histaminer i mag- och tarmkanalen. Histamin är ett ämne som vanligtvis produceras av immunförsvaret när den upptäcker ett utomstående hot. Förhöjda nivåer av histamin leder till att blodkärlen vidgas och svullnad i det påverkande området. Dessutom kan vissa personer uppleva allergisymtom såsom klåda, snuva och andningsbesvär.

Infektioner

Personer med nedsatt immunförsvar, inlagda på sjukhus under längre period eller som har en venkateter löper högre risk för att drabbas av en infektion. Då är risken mycket låg. Vid infektion behandlas man med antibiotika.